LET OP: Binnenkort zal de website Exotenhof weer beschikbaar zijn met uitgebreider assortiment met verassende nieuwe planten, exoten.... En in het voorjaar 2017 een mooie nieuwe locatie. Wij houden u graag op de hoogte

Verzorging van uw planten

De verzorging van uw planten.

Grofweg kunnen we de verzorging van planten indelen in een aantal categorieën. In het hieronder staande overzicht worden deze categorieën toegelicht.
 
1. De bodem, de basis
2. Standplaats
3. Bodemverbetering
4. Voeding, wat eten uw planten?
5. Waterbehoeften, wat drinken mijn planten?
6. Winter - bescherming en inpakken1.  De bodem, de basis
De bodem, de basis is het meest elementaire hoofdstuk dat aan bod komt als u denkt aan onderhoud van uw planten. De bodem is immers de basis waarin de plant gaat groeien. In Nederland kennen we grofweg een aantal soorten gronden: zand-, klei-, veen-, lössgrond. Als u van te voren weet welke soort grond voor uw tuin toepasbaar is weet u ook welke stappen u moet nemen om te zorgen dat uw plant goed groeit. Iedere soort grond heeft een aantal kenmerkende eigenschappen: 
 
Zand:
Bestaat uit verschillende fragmenten van gesteenten, mineralen, schelpen en kalkdeeltjes.  Bekende eigenschappen van zand zijn o.a.: goed waterdoorlatend, goed doorwortelbaar, snel
uitgedroogd, snel voedselarm.
 
Klei:
Bestaat uit verschillende fragmenten van lutum, kleimineralen. Bekende eigenschappen
van klei zijn o.a.: slecht waterdoorlatend, goed doorwortelbaar, vochtrijk, voedselrijk, kleigrond 
slaat snel dicht, natte kleigrond is slecht bewerkbaar.
 
Veen
Bestaat uit verschillende fragmenten van organisch materiaal zoals blad- en plantenresten. 
Bekende eigenschappen van veen zijn o.a.: zuurstofarm, hoog Ph gehalte, weinig tot geen kalk
aanwezig, vochtrijk.
 
Löss:
Bestaat uit verschillende fragmenten van kwarts, zandkorrels, kleimineralen. Löss is simpelgezegd
een combinatie tussen zand en klei. Eigenschappen van löss zijn o.a.: zeer vruchtbaar, arm aan
organische stof, vochthoudend.
 
Nu u weet met welke grond u te maken heeft, kunt u bepalen wat de ideale standplaats is voor uw plant.
Het tweede onderdeel, standplaats, van dit menu gaat in op de standplaatseisen van planten.


2. Standplaats
De standplaats van uw plant bepaald hoe deze groeit (en bloeit). Eén van de belangrijkste factoren is de bepaling waar de zon en waar de schaduw in uw tuin aanwezig is. Ofwel waar is het noorden, zuiden, westen of oosten gesitueerd? De zon en schaduw hebben een groot aandeel in het maken van een keuze voor een bepaalde plant op een bepaalde plaats. Kortgezegd; welke standplaats verlangt mijn plant kijkend naar de planteigenschappen?

Naast de bepaling van zon en schaduw is het belangrijk om te weten waar de meeste wind vandaan komt. Dus, in welke delen van mijn tuin is er weinig wind? Maar ook, in welke delen van mijn tuin is er veel wind? U kunt uzelf voorstellen dat je een grote bladplant niet op een plaats neer zet waar veel vind is. Plaats dan een grote bladplant op een windluwe plaats.
Wanneer u de meest geschikte standplaats hebt gevonden voor uw plant, dan kunt u stellen dat u een 'microklimaat' hebt gecreëerd waarin uw plant onder de beste condities zal groeien. Dit zogenaamde microklimaat kan bepalend zijn voor de kwaliteit van leven en groei.

Graag geven wij u advies over de mogelijkheden voor het bepalen van de standplaats van uw planten.


3. Bodemverbetering
Bodemverbetering betekent niets meer dan dat u de kwaliteit van de bodem verbetert en optimaliseert. Bodemverbetering houdt in dat er stoffen aan de bodem worden toegevoegd om ervoor te zorgen dat planten beter groeien en gezond zijn. Een bodemverbeteraar verhoogt de vruchtbaarheid van de bodem.

Wanneer de huidige standplaats niet voldoet aan de gewenste eisen kan er bodemverbetering worden toegepast. Planten stellen speciale eisen aan de grond. Door bij de keuze van een plant rekening te houden met zijn standplaatsvoorkeur, weet u precies welke bodemverbeterende werkzaamheden kan worden uitgevoerd.

Bodemverbetering kan bestaan uit bijvoorbeeld: 
- verandering van de bodemstructuur (meestal luchtiger en derhalve meer waterdoorlatend)
- het beïnvloeden van het vermogen om vocht en voedingsstoffen vast te houden
- het bemesten van de grond door het toevoegen bepaalde voedingsstoffen of sporenelementen
- het verhogen of verlagen van de Ph (u kunt dit testen met een speciale PH-test)
- het verhogen dan wel verlagen van het kalkgehalte
- drainage toepassen bij een te vochthoudende grond of bij droogteminnende planten als Yucca
  Agave, Dasylirion, Opuntia, etc.
- potcultuur: u kunt de grond verbeteren door het bovenstaande toe te passen en onder in de pot scherven te leggen, waardoor het vocht weg kan lopen en niet onder in de pot kan blijven staan (hetgeen schimmel of rotting kan veroorzaken).
Foto rechts: Gebruik van potscherven
Graag geven wij u een advies op maat ter verbetering van de bodem.


4. Voeding, wat eten uw planten?
In dit onderdeel besteden we aandacht aan de voeding die planten nodig hebben. We kunnen de voeding die planten nodig hebben grofweg indelen in twee groepen: Organische voedingsstoffen en anorganische voedingsstoffen. In deze beschrijving richten we ons op organische voedingsstoffen en sporenelementen.

Er wordt kort uitgelegd wat voedingsstoffen en sporenelementen precies doen.

Voedingsstoffen:
Stikstof (N): zorgt voor het stimuleren van de celdeling (groei)
fosfor (P): zorgt voor wortelvorming
Kalium (K): zorgt voor het afharden en de stevigheid van de plant, stimuleert vruchtvorming
Magnesium (Mg): zorgt voor de aanmaak van chlorofyl (groene kleur van het blad)

Op de meeste producten worden de NPK-waarden gemeld, zodat u desgewenst de voedingsstoffen meer of minder kunt toevoegen.

Sporenelementen:
- IJzer (Fe): zorgt voor de aanmaak van bladgroen en de ademhaling van de plant.
- Mangaan (Mn): speelt een rol bij de celdeling (groei), fotosynthese en stofwisseling
- Boor (B): heeft een rol bij het transport van voedingsstoffen
- Molybdeen (Mo): heeft een rol bij de stikstofvoorziening
- Silicium (Si): heeft een rol bij het verstevigen van de plant, verhoogt de weerstand tegen schimmels.

Over het algemeen zitten veel van deze bovengenoemde stoffen al in de grond. Echter, het kan voorkomen dat planten bepaalde gebreken laten zien, voornamelijk wanneer zij in potcultuur staan en niet zelf in de bodem op zoek kunnen naar de juiste stoffen.
Door middel van het geven van de juiste bemesting kunt u de plant weer van zijn gebrek afhelpen.

Graag geven wij u een bemestingsadvies op maat.


5. Waterbehoefte, wat drinken mijn planten?
Uw planten hebben net als alle levende organismen water nodig. Planten hebben behoefte aan vocht en voedingstoffen om te zorgen dat de plant zijn celstrekking niet verliest en slap gaat hangen. Planten kunnen op verschillende manieren aan hun behoeften aan vocht en voedingstoffen komen. Hier hebben planten een aantal mogelijkheden voor. De eerste, en meest bekende manier, is opname van vocht en voedingstoffen door de wortels. De tweede manier is vochtopname via de huidmondjes die meestal aan de onderzijde van het blad gesitueerd zijn. Echter hebben sommige planten ze niet aan de onderzijde maar aan de bovenzijde van het blad (bijvoorbeeld waterplanten zoals waterlelie (Nymphaea).
De vochtvoorziening van uw planten is belangrijk. Door uw planten op een juiste manier te voorzien van vocht en voedingsstoffen heeft u veel plezier van uw planten. In het groeiseizoen, van ongeveer maart/april tot en met september/oktober, is het belangrijk dat u weet hoe u uw planten water moet geven. Als u de natuurlijke habitat van de plant kent, weet u ook wat de waterbehoefte van de betreffende plant is.
U kunt zich voorstellen dat planten die van nature voorkomen in de woestijn niet veel water nodig hebben. Daarentegen hebben planten die uit de regenwouden of loofbossen komen een grotere behoefte aan water.
Verder is het goed om te weten of een plant bladhoudend is of bladverliezend. Als eerste een korte uitleg of de begrippen bladhoudend en bladverliezend. Bladhoudend betekent dat de plant het gehele jaar zijn blad behoudt. Bladverliezend betekent dat de plant het blad verliest in de herfst en/of winter. In het groeiseizoen heeft een bladverliezende plant dus blad en in de herfst/winter verliest de plant dit blad.
In de herfst en winter vragen bladhoudende planten ook water omdat de bladeren in deze periode verdampen en dus vocht en voedingsstoffen nodig hebben. Denk dus niet dat na aanplant in het najaar dat bladhoudende planten geen vocht en voedingstoffen nodig hebben.

Graag geven wij u advies over de waterbehoefte van uw planten


6. Winter - bescherming en inpakken 

De winterperiode is een risicotijd, waarin zoveel mogelijk risico's die kunnen leiden tot schade, beperkt dienen te worden. Het nemen van een aantal doelteffende maatregelen zal ervoor zorgen dat u ook na de winter kunt genieten van planten die normaal gesproken niet winterhard zijn of minder vorsttolerant.
Kortom, met enige zorg en bescherming tegen vocht en vorst kunnen planten onder de juiste omstandigheden beter omgaan met lagere temperaturen.
Foto onder:
                                                                                                                                 Besneeuwde Trachycarpus fortunei
Voorkom wortelschade door mulchen

Het begrip 'mulchen' betekent dat u de bodem bedekt. Het effect hiervan is dat u vorst in de bodem hiermee voorkomt. U kunt dit op verschillende manieren uitvoeren:
 • Stro: een dikke strolaag van zo'n 20 cm dikte aanbrengen op de grond
 • Bladeren: een bladerdek van enkele centimeters dekt de bodem rondom de plant af
 • Gemalen schors aanbrengen                         
Voorkom bladschade door inpakken

Beschermende constructies
Een aantal planten dienen 'vochtvrij' te worden afgedekt, zodat plantendelen niet bevriezen door vocht, sneeuw of gevormd ijs. U kunt dit op verschillende manieren doen:
- Afdak: dit  dat sneeuw of ijs op de bladeren of in het groeipunt komt. Materialen die hiervoor te gebruiken zijn, lopen uiteen van perspex tot een paraplu of een houtconstructie.
- Kas om de plant bouwen: op deze manier sluit u de plant grotendeels af van vocht- en andere weersinvloeden. Ook harde wind (en dus uitdroging van de plant) heeft hierdoor niet of nauwelijks vat op uw plant. U dient regelmatig te ventileren wanneer de omstandigheden daarvoor gunstig zijn, dit ter voorkoming van bijvoorbeeld schimmelziekten.
- Verwarmde kas: soms kan het verstandig zijn om een ruimte te verwarmen (tussen 0'C en 5'C), zodat er geen vorstschade kan ontstaan (denkend aan diverse palmen, mediterrane planten als Citrus, Oleander, Bougainvillea, etc.). U kunt dit doen op een goedkope manier uitvoeren door middel van infraroodlampen, het extra omwikkelen met warmte-afgevende lichtsnoeren, of op wat duurdere wijze door middel van een (petroleum)kachel. Zorg voor regelmatige ventilatie.

Materialen
U kunt een kas of een plant inpakken met verschillende materialen die bekend staan om hun beschermende eigenschappen. Te denken valt aan:
- Winterbeschermingszak: deze zak vertraagt sterk de vorst, breekt de wind en zorgt ervoor dat er géén vocht bij de plant kan komen (toepasbaar bij matig vorstbestendige bomen tot -10°C à -16°C als respectievelijk olijfboom, Trachycarpus fortunei of Japanse mispel. Maakt ook exact het verschil tussen afsterven en overleven bij temperaturen van -20°C of kouder bij normaal gesproken zeer vorstresistente  Kakiboom , Vijgenboom of Cypres
- Jutezakken: bijv. voor het inpakken van een olijfboom, trekt u de zak over de plant. Dit vertraagt de temperatuursverandering.
- Noppenfolie: dit is vochtafstotend en - werend. U kunt hier een stellage mee bekleden, waardoor u een afgesloten ruimte creëert wat zorgt dat uw plant beschermt wordt tegen weersinvloeden.
- Vliesdoek: sommige palmen zoals Trachycarpus fortunei hebben minder of geen bescherming nodig in een gemiddelde winter in Nederland. Wel kunt u vliesdoek om het centrale groeipunt doen, ter bescherming tegen het bevriezen van het groeipunt. Zo voorkomt u dat ijs in de speer blijft staan en deze kan rotten. Verwijder natte vliesdoek na enkele dagen, zodat u daarmee schimmelvorming voorkomt. Wanneer de boom in een pot staat, dient u bij lage temperaturen en vorstdagen langdurige bevriezing van de wortelkluit te voorkomen door vliesdoek te gebruiken, warmtekabels of lichtslangen.
Vliesdoek is voor het inpakken van vele planten doeltreffend en gemakkelijk. Het is raadzaam om door middel van een afdak te voorkomen dat er veel vocht onder het vliesdoek komt.
- Stro: wanneer u bananenstammen wilt inpakken, kunt u dit op de volgende manier doen. 
Snoei alle bladeren van de plant af en gooi deze in de groene container. Het centrale groeipunt laat u intact. Nu heeft u de basis gelegd voor het beschermen van uw banaan. Na het snoeien van alle bladeren kunt u beginnen met het maken van een stevig geraamte om uw banaan heen.
Maak bijvoorbeeld van kippengaas met bamboestokken een stevig geraamte dat u ruim om de bananenstammen heen plaatst. Nu kunt u de ruimte tussen de bananenstammen opvullen met stro. Druk het stro licht aan. Zorg ervoor dat u de bananenstammen zo ver mogelijk opvult met stro. De stammen mogen gerust 10 centimeter boven het stro uitsteken. Hierna kunt u vliesdoek rondom het geraamte heen wikkelen. Om de bovenzijde van de stellage af te dekken kunt u gebruik maken van een paraplu of bijvoorbeeld een grote zak (bijv. een bigbag). Nu is uw banaan goed beschermd tegen weersinvloeden zoals regen, (natte) sneeuw, hagel en wind.

Preventieve maatregelen tegen winter
invloeden


Bij aanplant kunt u preventieve maatregelen nemen tegen vorstschade. U kunt denken aan:
 • Tempex (piepschuim) verticaal plaatsen aan weerszijden van de kluit: dit voorkomt dat vorst invloed krijgt op het wortelsysteem;
 • Verhoogde heuvels (5 tot 25 cm zorgen voor betere afvoer van water, waardoor niet al het regenwater bij de kluit de grond inzakt.
 • Warmtekabels in of op de grond leggen bij uw planten. Deze kunt u in de winter, indien nodig en naar eigen inzicht, inschakelen.
Bij aankoop van uw product geven wij u graag advies over verschillende manieren om uw planten te beschermen.

 

Deel deze link

Winkelwagen

Toon uw winkelwagen.
Bij ons betaalt u veilig.

Populair

Onze Openingstijden


 • Maandag t/m vrijdag
  Op afspraak (zie telefoongegevens)

 • Zaterdag
  10 uur t/m 15 uur (vanaf 26 maart 2016)

 • Zondag
  Gesloten

Klantenservice


 • Product informatie: T BESCHIKBAAR VANAF EIND SEPTEMBER 2016

 • Afspraken & informatie over bestellingen: T BESCHIKBAAR VANAF EIND SEPTEMBER 2016 of
  E contact & afspraakTelefonische bereikbaarheid

Maandag t/m zaterdag van 9:00 uur tot 17:00 uur

U bezoekt ons hier

I www.exotenhof.com
E info@exotenhof.com
Specialist in exotische en mediterrane planten


Correspondentie-adres
NIEUWE ADRESGEGEVENS NOG NIET BESCHIKBAAR

Afhaal en servicepunt
NIEUWE ADRESGEGEVENS NOG NIET BESCHIKBAAR